Oliiviöljyt
Oliiviöljy on viljellyn öljypuun luumarjoista saatu rasvaöljy. Hedelmän mallosta saadaan ruokaöljyä, jota käytetään etenkin Etelä-Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä laajalti. Lujemmin puristettaessa saadaan huonompaa öljyä, koska oliivin kivi särkyy. Oliiviöljy on Välimeren ruokavalion oleellinen rasvanlähde.
Sadonkorjuu
Oliiviöljy...
Oliiviöljy on viljellyn öljypuun luumarjoista saatu rasvaöljy. Hedelmän mallosta saadaan ruokaöljyä, jota käytetään etenkin Etelä-Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä laajalti. Lujemmin puristettaessa saadaan huonompaa öljyä, koska oliivin kivi särkyy. Oliiviöljy on Välimeren ruokavalion oleellinen rasvanlähde.
Sadonkorjuu
Oliiviöljyn valmistus alkaa oliivien sadonkorjuusta. Sadonkorjuu alkaa lokakuun puolenvälin jälkeen ja jatkuu aina tammikuulle saakka. Mitä aikaisemmassa vaiheessa oliivit puristetaan öljyksi, sitä paremmat ovat niistä saadun oliiviöljyn ravintoarvot. Verkot levitetään öljypuun alle, oliivit "haravoidaan" maahan joko käsin pienellä haravalla tai puuta ravistellaan koneellisesti. Maahan pudonneet oliivit kerätään säkkeihin verkkojen avulla. Oliivit on saatava nopeasti puristamoon hapettumisen estämiseksi. Samasta syystä oliivit kerätään juuttisäkkeihin, jotka saavat täytenä painaa vain n. 40 kg. Oliiveja korjataan ainoastaan kauniilla säällä, sillä kosteus laskee laatua ja kova tuuli estää korjaamisen.
Puristus
Oliivit huuhdotaan ensin kylmällä vedellä, joka poistaa oksan- ja kaarnanpalat, mullan, lehdet, etanat sekä muut mahdolliset roskat. Tämän jälkeen oliivit punnitaan ja kaadetaan myllyyn, jossa oliivien hedelmäliha rikotaan ja vaivataan massaksi. Aikanaan se tapahtui suurten kivisten pyörien avulla kivisessä maljassa, nykyään useimmin terästankeissa. Siemenet poistetaan myöhemmin. Tasaiseksi hierottu massa, josta öljy alkaa erottua, siirretään kuitumattojen väliin lempeään puristukseen tai nykyisin useimmiten sentrifugiin, joka erottelee kasvisnesteen, öljyn ja siemenet. Tätä kutsutaan kylmäpuristukseksi, massan lämpötila on korkeimmillaan n. 30 C-astetta. Tätä seuraa vielä viimeistelevä erottelu öljyseparaattorissa. Öljy varastoidaan ruostumattomiin terästankkeihin. Oliiviöljyä kuljetetaan pienistä puristamoista teräksisissä elintarvikkeiden kuljetukseen soveltuvissa tankkiautoissa (kuten meillä maitoautot). Niistä öljy suodatetaan paperisuodattimien läpi keskusvaraston terästankkeihin odottamaan pullotusta. Neitsytoliiviöljyn valmistuksessa saa käyttää vain mekaanisia menetelmiä. Puristamista, pesemistä ja siivilöimistä lukuun ottamatta öljyä ei ole käsitelty millään tavalla, eikä siihen ole sekoitettu muita aineita.
Ekstra-neitsytoliiviöljy
Ekstra-neitsytoliiviöljy on korkealuokkaista oliiviöljyä, joka on puristettu oliiveista mekaanisesti ilman kemiallista käsittelyä. Vapaiden rasvahappojen pitoisuus saa olla korkeintaan 0,8%.
Oliiviöljyn säilytys ja säilyvyys
Oliiviöljyä suositellaan käytettävän huoneenlämpöisenä. Jääkaapissa oliiviöljy jähmettyy. Tällöin hyvän öljyn pinnalle nousee pieni keltainen helmirivistö, jossa vitamiinit ovat. Jähmeää öljyä sisältävästä pullosta ne tulevat ulos ensimmäisessä kaadossa. Öljy muuttuu kuitenkin jälleen homogeeniseksi lämmetessään huoneenlämpöiseksi. Paras paikka säilyttää oliiviöljyä on ruokakaappi, sillä öljy ei kestä valoa. Tästä syystä tuottajamaissa laatuöljyt pakataan metallikanistereihin tai tummiin pulloihin. Korkki on syytä pitää suljettuna, sillä öljyyn tarttuu makuja ulkopuolelta vaikkei öljy olisikaan hajun lähteisiin suorassa kosketuksessa. Oliiviöljy sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat oliiviöljyä säilymään kauan käyttökelpoisena. Esimerkiksi Kreikassa oliiviöljypulloon painettava viimeinen myyntipäivä on noin 14 kk pullotuksesta ja 18 kk sadonkorjuusta. Avatussa pullossa säilytetty oliiviöljy on käyttökelpoista vielä vuoden kuluttua viimeisen myyntipäivän jälkeen, jos sitä on säilytetty huoneenlämmössä ja valolta suojattuna mutta korkki päällä.
lisää

Oliiviöljyt 26 tuotetta

Näytetään 1 - 26 / 26 tuotteesta
Näytetään 1 - 26 / 26 tuotteesta